top of page
  • Foto van schrijverHerwig Hostens

The first on-site printed house is a fact.


The first on-site house has been printed in Russia.

The house printed using mobile 3D printing technology has been built in Stupino town, Moscow region.

For the first time in the Russian construction practice a house was printed as a whole, rather than assembled from pre-printed panels.


Design of the single-story residential house is rather unusual. This project was selected specifically, as one of the main purposes of this construction is to demonstrate the flexibility of equipment and diversity of available forms. The house can be of any shape, including the familiar square shape, because the additive technology has no restrictions on design of new buildings, except for the laws of physics.

The house was erected in the coldest time of the year. Winter has added complexity to the project participants, as the use of concrete mixture, that is used as the printing «ink», is only possible at temperatures above 5° C. Although, the equipment itself is able to operate in temperatures down to minus 35° C. The problem was solved by setting up a tent which provided the required temperature.

Soon, using new materials, such as geopolymer, you will be able to print a house at any time of the year.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Het eerste on-site huis werd geprint in Rusland. Het huis, geprint met behulp van mobiele 3D printing-technologie is gebouwd in de stad Stupino, regio Moskou.

Voor het eerst in de Russische bouwpraktijk werd een huis gedrukt als een geheel en niet samengesteld uit voorgeprinte panelen.

Het ontwerp van de gelijkvloerse residentiële woning is nogal ongebruikelijk. Dit project is speciaal geselecteerd. Eén van de hoofddoelen van deze constructie is de flexibiliteit van apparatuur en verscheidenheid van beschikbare vormen aantonen. Het huis kan in elke vorm, waaronder de bekende vierkante vorm, omdat de additieventechnologie geen beperkingen op het ontwerp van nieuwe gebouwen heeft, met uitzondering van de wetten van de fysica. Het huis werd gebouwd in de koudste tijd van het jaar. Winter heeft complexiteit toegevoegd aan de projectdeelnemers, het gebruik van betonspecie, dat wordt gebruikt als de af te drukken «inkt", is alleen mogelijk bij temperaturen boven 5 ° C. Hoewel het materieel kan werken bij temperaturen tot min 35 ° C. het probleem werd opgelost door het opzetten van een tent. Binnenkort zal het gebruik van nieuwe materialen, zoals geopolymeer, u in staat stellen om een ​​huis te printen op elk moment van het jaar.


31 weergaven0 opmerkingen
bottom of page